Как пазаруваме в условията на извънредно положение?

COVID-19, който за първи път беше установен в Китaй в ĸpaя нa 2019 г., а по-късно се разпространи в повече от 100 държави, доведе до взимането на извънредни мерки за ограничаване на заразата. Всички те доведоха до необходимостта от проследяване на потребителското поведение в България вследствие на наложените ограничения и забрани. В тази връзка, в периода от 19 до 22.03, Broshura.bg проведе анкета сред своите посетители. В проучването се включиха 1 331 потребители. 

Целта на анкетата е да се установят нагласите за пазаруване в условията на извънредно положение сред аудиторията на сайта, a обобщените резултати да помогнат на ритейл сектора и брандовете в посока обмисляне на ефекта от ситуацията и преосмисляне на подходите на комуникация.

Какво най-често купуваме?

Не е изненадващ фактът, че над 95%* от участвалите в проучването са посочили на първо място хранителни стоки от първа необходимост. Това е обосновано от притеснението на потребителите от възможно изчерпване на такъв тип стоки в търговската мрежа. Както многократно е споменавано в медиите, има достатъчно количествa от тези стоки и това не би трябвало да бъде повод за притеснение. 

На второ място, потребителите на Broshura.bg са посочили, че ще пазаруват почистващи и дезинфекциращи препарати (55.14%), следвани от лекарства, витамини и добавки за имунитет (44.48%). На последно място са посочени тоалетна хартия и мокри кърпички (24.46%). В свободните отговори на този въпрос, преобладаващата част от потребителите са посочили, че купуват храна за домашните си любимци, памперси и козметика за бебе. Немалка част от респондентите в свободен отговор са споделили, че поведението им при пазаруване не се е променило по никакъв начин. 

*При този и част от другите въпроси, беше възможен повече от един отговор. Това е причината при сумиране на резултатите да се получава сбор от над 100%. 


Откъде пазаруваме? 


Над 68% от взелите участие в анкетата са споделили, че основно пазаруват от големи супермаркети, квартални магазини и аптеки. Данните от този въпрос са обясними предвид това, че в ситуация на извънредно положение клиентският път към супермаркети и аптеки не се променя, тъй като те остават основен източник за снабдяване със стоки от първа необходимост и гарантиране на превенция. 37 души са посочили друг отговор, като преобладаващ е пазаруването онлайн. Част от участвалите са посочили бензиностанции, строителни хипермаркети и пазари. Колко често пазаруват нашите потребители?


На въпрос колко често пазарувате във веригите супермаркети, аптеки и дрогерии, 47% от участващите в анкетата са посочили веднъж на 3 дни, последвано от веднъж седмично - 32%. 14% пазаруват всеки ден, а 7% - по-рядко от веднъж седмично. Отговорите на този въпрос показват, че потребителите са отговорни и избягват ежедневния контакт в най-натоварените вериги за пазаруване. Процесът по планиране за закупуване на определени продукти (shopping list) и желанието за по-малко време прекарано в магазина също са водещи фактори при честотата на пазаруване. 


Пазаруваме все повече онлайн


53% от участвалите в анкетата споделят, че по време на извънредното положение, предпочитат да пазаруват онлайн. Това е обусловено от факта, че онлайн пазаруването предоставя редица удобства - избягва се директния контакт с много хора на опашки, в немалка част от случаите може да се избере часови диапазон на доставката, както и може би най-важното предимство - получаването на поръчката вкъщи.

Broshura.bg насърчава онлайн покупките, а потребителите могат да се запознаят с предложенията на всички търговци и да поръчат от сайта на веригите, които предлагат доставка. В условията на извънредно положение, голяма част от веригите и онлайн магазините предлагат специални условия, с които да насърчат пазаруването онлайн - безплатна доставка за всяка поръчка; отстъпка за всички стоки при покупка онлайн; специални намаления на избрани продукти, които във физическите магазини са на друга цена и др. 

 Какво пазаруваме онлайн по време на извънредната ситуация?


Най-голям процент (61%) от потребителите споделят, че в условия на извънредна ситуация хранителните стоки са предпочитани в онлайн покупките. Пазаруването на хранителни стоки онлайн е сигурен начин, през който потребителите могат бързо и лесно да се сдобият с необходимите им продукти. Голяма част от домакинствата не желаят да се излагат на опасност с цел да предпазят себе си и своите близки. В тази връзка, тенденцията към онлайн пазаруването нараства и би могла да бъде продължена и развита успешно. Останалата част от анкетираните споделят, че дребната, черната и бяла техника, дрехите и спортните стоки, книгите и игрите, козметиката, мебелите и стоките за дома и градината също попадат в техния списък с онлайн поръчки. 6% от респондентите заявяват, че онлайн се сдобиват с лекарства и хранителни добавки. Ремонтите - на пауза по време на извънредното положение. 


Почти 60% от участвалите в анкетата, споделят, че не планират да извършват каквито и да е подобрения по жилището си, докато са в извънредно положение. Вероятно това е обосновано от притеснението за финансова несигурност, която са изразили част от потребителите в последващ въпрос. 21% от анкетираните са отговорили, че планират ремонт или при добри предложения ще направят такъв. 19% споделят, че са били планирали ремонт, но заради коронова вируса ще го отложат. От коя категория продукти може да се лишат потребителите.


Според проучването, 47% от българите в условията на коронавирус пестят от черна и бяла техника, дребна техника, обувки и аксесоари. Домакинствата редуцират или отлагат покупките на тези стоки предвид ситуацията, но това поведение би могло да бъде обосновано от наложените забрани и липсата на нормално функциониращо ежедневие. В ситуация на криза, хората ще търсят познатото и необходимото, което е добра възможност за ритейл бизнеса и брандовете да предложат комуникация, засилваща доверието към тях и разбирането в новосъздалата се ситуация. 


Плащанията на битови сметки и данъци -  в брой 


45,61% от анкетираните споделят, че плащат своите сметки на каса в EasyPay/FastPay и др. 38,99% пък казват, че предпочитат онлайн на сайта на търговеца / чрез ePay или чрез електронното ми банкиране. Много малък процент (13,48%) плащат сметките си в банков или пощенски клон. Моментът е удобен за платформи, разполагащи с опция за електронно плащане да лансират своите функционалности и да привличат нова потенциална аудитория, която би могла да разреши затрудненията им с плащането на сметки на място. Временни финансови затруднения очакват 46% от анкетираните


Следствие от коронавируса и невъзможността да функционира туристическия сектор, в това число хотелиерството, ресторантьорството и авиопревозите, голяма част от заетите в сектора остават в неяснота за работното си място, което създава несигурност и сред заетите лица и в други сектори на икономиката. В тази връзка, 35,82% от анкетираните казват, че очакват да имат затруднения в плащането на битови сметки/вноски по кредити.

Очакванията за финансови затруднения в краткосрочен план е възможен сценарий за 46,11% от участвалите в анкетата. Потребителите смятат, че се очакват временни затруднения, но не с дълготраен ефект. 11,13% от респондентите имат стабилна работа и не очакват евентуалната кризата да им се отрази, а 6,95% имат спестявания и не се притесняват от нея. Защо потребителите препоръчват Broshura.bg 


В условията на коронавирус Broshura.bg остава сигурен източник, чрез който потребителите могат да се информират за всички предложения в ритейл сектора. Платформата комуникира активно асортимент, промоции, работно време, търсене на определени продукти, опции за доставка онлайн и всичко необходимо за планирането на бърза и ефективна покупка. В резултат на това 84,77% от анкетираните биха препоръчали Broshura.bg като платформа за лесно и достъпно място, през което може да намиране на всичко необходимо за покупка. Профил на анкетиранитеНад 60% от участвалите в анкетата са на възраст между 18 и 54 години, останалите почти 40% са на възраст 55+ години. Това затвърждава профилът на потребителите на сайта - активни и социално-отговорни, вземащи решение за покупките в домакинството. 
За допълнителна информация и въпроси по анкетата:


Ралица Нинова

ralitsa.ninova@offerista.com


Максим Томов

maksim.tomov@offerista.com


Get in touch